Annette ve Peter Nobel’in koleksiyonundan eserlerle oluşturulan sergi; Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli sanatçıların ‘Basın Sanatı’ olarak tanımlanan 300’e yakın eserini bir araya getiriyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Annette ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan Christoph Doswald küratörlüğünde hazırlanan “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seren sergi, geçtiğimiz 20 yılda yaşanan büyük değişimlere ve bu değişimlerin medya sanatındaki etkilerine ilişkin de önemli ipuçları veriyor.
Düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkan, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanan sergi 7 Ağustos’a kadar ziyaretçileri bekliyor.
Farklı araçlarla “Basın Sanatı”
“Ve Şimdi İyi Haberler” Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli yer aldığı 164 sanatçının resim, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, video gibi farklı araçlarla ürettiği “Basın Sanatı” olarak tanımlanan 300’e yakın eseri bir araya getiriyor.
Modern ve güncel sanatın en önemli dönemlerini izleme olanağı sunan bu eserleri bir araya getiren sergi medya endüstrilerinin tüketim kültürüyle ilişkisine, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi önemli dönüm noktalarına işaret ediyor. Toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kavramların sanat ve medyadaki dönüşümünü ve sosyal medya toplumunun gelişimini de çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Hafızayı harekete geçiren ve ilham veren bir sanat deneyimi
Medya, toplum ve sanat arasındaki güncel bir tartışmayı Türkiye’ye taşıyan “Ve Şimdi İyi Haberler” matbaanın icadından günümüze son 150 yılda basın ve sanat arasındaki ilham alışverişine ve son 20 yıldaki hızlı dönüşümün sanattaki izlerine farklı bir bakış olanağı veriyor. Sergi malzemeleri olan gazeteler, dergiler ve medya araçları son 150 yılın önemli siyasi ve toplumsal gelişmelerini yeniden hatırlatırken, günümüzü anlamaya çalışanlara hem hafızayı harekete geçiren hem ilham veren bir sanat deneyimi sunuyor.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri ise 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.