Mayıs ayı İstanbul’da hareketli başlıyor. Dünyanın en ünlü yıldızlarının ve DJ’lerinin sahne aldığı Masquerade Club, 2 Mayıs Salı akşamı Batuflex konserine ev sahipliği yapıyor. Justsayın, Sezer Erkoç ve Cesuku’nun da DJ performanslarını sergileyeceği bu etkinlikte dans ve akrobasi gösterileri ile gecenin enerjisi yükselecek.
Sevilen müzikleriyle Soner Olgun Tek Kişilik Gösteri – İyi Bayramlar, 5 Mayıs akşamı Bahçeşehir Hayal Kahvesi Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.
Techno’dan indie dance’a, cosmic electronica’dan house’a dünyada dans müziğine farklı bir soluk getiren ARGY, house ve melodic techno türlerinin önemli temsilcilerinden AGENTS OF TIME, kulakların pasını silen prodüksiyonlara imza atan SKAZI (Asher Swissa) ve PAIGE, Minor+ organizasyonu ve Majör+ prodüksiyonu ile 5 Mayıs Cuma günü Majorfest için ORA ARENA’ya geliyor.
Beyoğlu’nun uğrak noktalarından Irish Celtic Pub, 5 Mayıs Cuma akşamı, daha önce hiç yayınlanmayan sürpriz Mash-up’ları ile birlikte pandemi döneminde sosyal medyayı sarsan pandalı arkadaş grubu “Pandami Music”i ağırlayacak. 6 Mayıs’ta Ankaralı grup Komik Günler, 9 Mayıs’ta ise Yapboz, 12 Mayıs’ta ise Türkiye’de reggae müziğin önde gelen ekibi Sattas sahne alacak.
Kadıköy’ün uğrak mekanlarından Kadıköy Sahne, 12 Mayıs akşamı, Türkiye’de rock müziğinin 55 yıllık efsanesi Moğollar’ı ağırlayacak.
Manuel Gonzalez, Xavier Coll ve Luis Robisco’yu buluşturan Barcelona Guitar Trio, İspanya’daki en parlak Flamenko dansçısı çiftlerinden biri olan Carolina Morgado ve Jose Manuel Alvarez ve en olağanüstü İspanyol vurmalı çalgılardan biri olan Paquito Escudero ile 26 Mayıs’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve 27 Mayıs’ta Fişekhane’de bir araya geliyor.
Asuman Çakır’ın yazdığı ve yönetmen koltuğuna oturduğu, Zeynep Güngörenler, Sedef Çalışır ve Ertürk Erkek’in sahneyi paylaştığı “Haberin Var Mı Anne?” oyunu, 9 Mayıs’ta Karma Drama Sahne’de tiyatroseverlerle buluşuyor.
Vasıf Öngören’in kaleminden Zengin Mutfağı, 24 ve 25 Mayıs’ta Maximum UNIQ Hall’da tiyatroseverlerle buluşuyor. Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansımasını konu alan oyunda ilk kez 1978 yılında İstanbul Şehir Tiyatrolarında bu oyunda aşçı Lütfü Usta’yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı rolde ve genç bir oyuncu kadrosuyla tekrar sahnede.
Portekiz Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın, Camões Institute’ün, Türkiye Portekiz Elçiliğinin destekleriyle ve EIRA ve Çıplak Ayaklar Kumpanyası iş birliği ile gerçekleştirilen “Taşıdıklarım
Büyük usta Ferhan Şensoy’un kaleminden “Şahları Da Vururlar”, 6-7-12-19-20-26 ve 27 Mayıs tarihlerinde SES Tiyatrosu’nda sahnelenecek. 1940’ların İran’ında isim benzerliği yüzünden İran İstihbarat Teşkilatı ile başı belaya giren Ömer Hayyam’ın yanlışlıkla hapse atılmasıyla başlayan Şahları da Vururlar’da, bir tarafta geçim sıkıntısı içinde bunalan halk, isyanın yavaştan yükselen sesleri; diğer tarafta halktan kopuk yönetim, iktidar çekişmeleri içinde bir İran görülür. Oyun, dönemin dünya basınını fazlaca meşgul eden saray hayatını, şah yönetimi ile halk arasında günbegün açılan uçurumu mizahi bir dille, günümüze göndermelerle anlatıyor.
Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden anlatan “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” 31 Mayıs’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturan bu ailede, Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit’in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyorlar. Ama Dirmit durur mu, durmuyor! Nezaket Erden’in göz dolduran ve pek çok ödülle taçlandırılan performansıyla sahnede hayat verdiği, Latife Tekin’in aynı isimli romanında uyarlanan oyunda Dirmit’in hikayesini dinlemek için Mobilet’te Yerin Hazır.
Çağdaş Alman yazarlarından Martin Heckmanns’in ‘’Einer und Eine’’ (Biri&Birisi) oyunu VivusArt yapımıyla 11 Mayıs’ta Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’de tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunda yazar kadın erkek ilişkilerini, yaşadığımız travmaları farklı, eğlenceli bir bakış açısı ve gerçek üstü karakterlerin varlığıyla sahneye taşımayı amaçlıyor.
24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde Ahmet Sami Özbudak’a her sene ilk kez o yıl sergilenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarına verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nü getiren Gomidas, 6 ve 20 Mayıs’ta Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde olacak. Oyun için izleyici biletinin yanı sıra destek paketi biletleri de alınabiliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Öğrenme Programları, farklı yaş gruplarından çocuklara ve ebeveynlere yönelik farklı temalarda gerçekleştirdiği atölyeler ile yaratıcılığı beslemeye devam ediyor. Atölye Pikolo tarafından tasarlanan atölyeler ile hem çocuklar hem de ebeveynler keyifli ve öğretici zamanlar geçirecek. 7 ve 17 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek Pusetli Aileler: Müzede Şekil Avı – Pablo Picasso (18-36 Ay) etkinliğinde yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerinden İspanyol sanatçı Pablo Picasso’nun eserleri, bu atölyede şekillere yön verecek. Çocuklar, Picasso’nun önemli eserlerinden yola çıkarak geometrik şekilleri duyusal oyunlarla keşfedecek ve kübizm ile tanışacaklar. 12 Mayıs’ta ise İtalyan Ressam Giuseppe Arcimboldo eserlerinden ilham alan Pusetli Aileler: Müzede Doku Avı – Giuseppe Arcimboldo (18-36 Ay) atölyesinde çocuklar farklı dokuları keşfedecek ve sanatçının farklı meyve ve sebzelerden yaptığı portrelerini eğlenceli bir doku avı oyunu oynayacak. Atölyenin son aşamasında ise kendi resimlerini, meyve ve sebzelerin birer fırçaya dönüştüğü boyama tekniği ile yapacaklar. Sakıp Sabancı Müzesi’nin 7 Mayıs’ta ev sahipliği yapacağı bir başka etkinlik ise 3-5 yaş arasındaki çocuklara hitaben düzenlenecek Çocuk Atölyeleri: Bir Surat, Bin Hikaye atölyesi olacak. Bu atölyede, Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’nda yer alan portre ve otoportre eserlerini inceleyecek ve Nazmi Ziya Güran, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran gibi Türk resim sanatının önde gelen isimlerinin çalışmalarını kısa bir müze turu ile yakından tanıyacağız. Ardından çocuklar, renkleri ve şekilleri kullanarak atölyede kendisine eşlik eden ebeveyninin portresini yapacak. Bu atölyede, yetişkinler model, çocuklar ellerindeki fırçalarla birer sanatçı olacak. Sakıp Sabancı Müzesi’nin ismi 20 Mayıs saat 11.00’deki Çocuk Atölyeleri: Müzenin Adı Bahçede Saklı (3-5 Yaş) etkinliğinde çocukların ellerindeki farklı renklerle ve farklı boyama araçlarıyla yeniden renklenecek. Sergi turunun ardından müze bahçesinde gerçekleştirilecek atölyede, çocuklar kolektif bir sanat eserine dönüştürdükleri kocaman harfleri müzenin bahçesinde sergileyecek. Aynı gün (20 Mayıs) saat 13.00’te ise 6-9 yaş çocuklara yönelik Çocuk Atölyeleri: Ellerimle Yaptım, Parmaklarımla Yazdım atölyesi minik katılımcılarını ağırlayacak. Atölyede Sakıp Sabancı Müzesi’nin Hat Koleksiyonu’ndan ilhamla kelimelerin dünyasına doğru bir keşif yolculuğuna çıkan çocuklar, yanlarında götürmek üzere kendi defterlerini hazırlayacak.
Türkiye’nin ilk ve tek Kurumsal Girişim Sermayesi Konferansı 9 Mayıs Salı günü Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşecek. Girişimci Kurumlar Platformu ve Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen ve yarım gün sürecek konferansta holdingler ve Kurumsal Girişim Sermayeleri (CVC) yapılandırmaları ve yatırım tezleri; finans, otomotiv, teknoloji gibi farklı sektörlerden kurumların CVC yatırım tezleri Kurumsal Girişim Sermayesi Liderleri tarafından detaylarıyla aktarılacak.
“İşinizi ve Keyfinizi Büyütün” sloganıyla gerçekleştirilen 5. Coffex İst