Bünyesinde milyonlarca veri ve kelimeyi barındıran ChatGPT teknolojisi akademik çevrelerden sonra yazarlar dünyasında da rahatsızlığa neden oldu
Dizi uyarlaması büyük beğeni toplayan Brigerton’ın yazarı Julia Quinn, mesleğinin geleceğine yönelik bazı kaygılar taşıyan isimlerden biri. 19. yüzyılın son dönemlerinde İngiltere’deki tarihi bir şatoda geçen ve elbette içinde aşk hikâyelerinin de ön planda olduğu Brigerton adlı eseri çok satanlar listesine demir atan Julia Quinn, artırılmış gerçeklik tabanlı ChatGPT’den şikâyetçi.
Verileri harmanlayıp ortaya bir bilgi metni çıkarabilen ChatGPT’nin ulaştığı seviyeden rahatsızlık duyan Julia Quinn, yapay zekânın akademik makalelerin ardından bu kez de aşk romanlarına el atabileceğinden endişeli.
“Karakter oluşturmada başarısız”
Quinn, milyonlarca veri ve kelimeyi bünyesinde barındıran ChatGPT’nin bir aşk romanı da yazabileceği görüşünde. Yapay zekânın, roman yazımında kullanılabileceğine dair duyduğu endişenin yanında Quinn’in iyimser olduğu bir nokta da var. Julia Quinn’e göre romandaki ana meselelerden biri olan karakter inşası konusunda yapay zekâ yetersiz.
Modern zamanlarda geçen aşk kitaplarının çok satan yazarı Helen Hoang, yapay zekânın romanlar üzerindeki olası etkileri üzerine görüşlerini paylaşan bir diğer isim. The Kiss Quotient romanıyla büyük bir bilinirlik yakalayan Hoang, artık bu türde hem kurgusal karakterler hem de yazarlar açısından çok daha fazla çeşitlilik olduğunu söylüyor. Bunun ayrıca daha fazla okuyucuya ulaşmaya yardımcı olduğunu savunuyor.
Aşk romanı satışları iki kat arttı
Öte yandan İngiltere’de açıklanan yeni bir veri oldukça ilgi çekici. Araştırma sonuçlarına göre aşk romanları satışları İngiltere’de son üç yılda ikiye katlanmış. Tiktok ve podcastler sayesinde birbiriyle etkileşim kurabilme imkânı yakalayan okurlar romanların başkaları tarafından da duyulmasına yardımcı oluyor.
1 Comment
Comments are closed.