Gedik Filarmoni Orkestrası, Cem Mansur’a emanet

2022-2023 sezonu itibariyle Gedik Filarmoni Orkestrası Müzik Direktörlüğü görevine dünyaca tanınmış başarılı Orkestra Şefi Cem Mansur getirildi. Mayıs ayı itibariyle çalışmalarına başlayan Mansur, yeni sezonda “YENİ MÜZİK, YENİ ARAYIŞLAR, YENİ ÇÖZÜMLER“ başlığıyla sıradışı bir programa imza atmaya hazırlanıyor. Yaz ayları boyunca Gedik Sanat Sanat Kurulu ile birlikte yeni sezon hazırlıklarını yapacak başarılı şef, Eylül ayı itibariyle tüm detayları sanatseverlerle paylaşacak.


Yeni görevi ile ilgili sanatçının hisleri şu şekilde; “Öğrenciliğimden başlayarak çağdaş müziği mümkün olduğunca repertuarımda tutmaya özen gösterdim. Yaşayan bestecilerle diyalogu sürdürmek, icracıların kolaya kaçmadan misyonlarını yerine getirmeleri açısından kaçınılmaz. Bu birlilktelik, inandıklarımı paylaşabilmem için müthiş bir fırsat. “

GEDİK FİLARMONİ ORKESTRASI ÜÇ YILDIR YENİ MÜZİĞİN ADRESİ
 
Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı çatısı altında, Gedik Sanat bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gedik Filarmoni Orkestrası, üç yıldır Cumhuriyet dönemi Müzik yeniliklerinin izinde yeni müzik açılımlarını destekleyerek çalışmalarını sürdürüyor.
 
 “ Antik Anadolu’dan günümüze, birbirinden doğmuş, birbirinin etkisiyle gelişmiş ve zenginleşmiş, kimi kırılımlarla karşılaşsa bile kendini koruyabilmiş, gücünü doğasında bulmuş, etrafına da ilham kaynağı olmuş binlerce yıllık bir ses ve söz geleneğinin mirasçılarıyız” ifadesiyle kurucu şefimiz Cemi’i Can Deliorman tarafından tanımlanan Gedik Filarmoni Orkestrası; özgür ve cesur yeni müzik fikirlerinin doğması, olgunlaşması amacıyla, yeni eser siparişleri vererek, dinleyiciye hem farklı tınısal bir tecrübe yaşatmak hem de çağdaş müzik yaklaşımını teşvik etmek arzusuyla üç yıldır yoluna devam etmektedir.

 

GEDİK SANAT KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA 85 YENİ ESERİ MÜZİK LİTERATÜRÜMÜZE KAZANDIRDI
 
Onur Türkmen, Kamran İnce, Mahir Cetiz, Mithatcan Öcal, Cem Oslu, Orhan Veli Özbayrak gibi yaşadığımız çağın önemli bestecilerinin eserlerini sipariş eden ve onlarca bestecimizle oda müziği ve solo eserlerin üretimi konusunda sıcak iletişimi devam eden Gedik Sanat oluşumu için Cem Mansur’un fikirleri ise şu şekilde “ Konser salonlarının birer müze, müzik topluluklarının birer müze bekçisi olmadığı inancı, Gedik Sanat ile benim ortak yanım. O yüzden bu birliktelikten heyecan duyuyorum. Şüphesiz, geçmişin başyapıtları her orkestranın vazgeçemeyecekleri arasında ancak bu eserler, varedildikleri toplumun ve yaratıldıkları çağların  en sadık tanıkları olmuş ve bugün de farklı olması için bir neden yok. Kısacık bir sürede onlarca eseri bize kazandıran Gedik Sanat bir konserin, geçmişle geleceği birbirine bağlayan, “bugün” dediğimizi tam anlamıyla yaşatan bir girişim. “