İBB Yayınlarından iki yeni kitap

İBB Yayınları iki yeni kitapla kitapseverlerin dikkatini çekmeyi başardı.

Her Yönüyle Ekmek

Ekmek sadece ekmek değildir. Bir besinden çok daha fazlası, bir evren algısı, uygarlık formudur. İçinde yaşadığımız dünya bütün kültürel kodlarıyla ekmek uygarlığıdır. İnsanlık tarihinin her anında ekmeğin biçim vermediği bir iş birliği, dönüşüm ve her şeyi içine alan bir yaşama biçimine rastlamamak mümkün değildir.

Bir toplumun mayasında ne varsa onu yansıtır ekmek. Onu sadece besin kaynağı olarak görmek yeterli değildir. Bazıları için kişisel bir değer bazıları için de ortak bir geleneği temsil eden sofraların vazgeçilmezidir. Onunla birlikteliği hatırlarız, aynı lokmayı bölüşmeyi, paylaşmayı, saygının ve sabrın zahmetini…

Bazen de ekmeğin kavgasına tutuşuruz, haksızlıklara uğrasak bile ekmeğimize sahip çıkarak ona atıfta bulunuruz. İnsanca yaşamanın, yaşam mücadelesinin, emeğin ve dostluğun sembolüdür ekmek. Her Yönüyle Ekmek, mitolojiden başlayarak ekmeğin tarihteki yerini günümüze kadar derinlemesine ele alıyor. Ve bunların dışına çıkıyor; sosyoloji, felsefe, sanat ve edebiyattaki yansımalarını okuyucuya sunuyor.

Entelektüel Bir Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed

Tarihin en kudretli hükümdarlarından biri olan Fatih Sultan Mehmed, askerî ve siyasi başarılarının yanında aynı zamanda sanatçıların hamisi; büyük bir kanun adamı, astronomi ve coğrafya bilen, bilim ve felsefe tutkunu, resim ve heykele ilgi duyan entelektüel bir kişiliğe sahipti.

Bugüne kadar Fatih Sultan Mehmed hakkında yapılan çalışmalarda kültür ve zihniyet tarihi genelde ihmal edilmiştir. Entelektüel Bir Osmanlı Padişahı: Fatih Sultan Mehmed, alanında uzman yazarların kaleme aldığı, üç bölümden ve on sekiz yazıdan oluşan kolektif bir eser. Kitapta; Fatih Sultan Mehmed’in kurduğu sistem, entelektüel kişiliği, kadim uygarlıklara olan ilgisi, ilim adamlarına ve âlimlere karşı yakınlığı, şair kimliği, şairleri ve âlimleri himaye konusunda gösterdiği gayreti, kütüphanesinde bulunan eserler, okuduğu kitaplar, Bizans entelektüellerinin yanı sıra İtalyan sanatkârlarının ve ilim adamlarının Fatih’e bakışı gibi konular ana hatlarıyla ele alınıyor.

Sahn-ı Seman Medreseleri, Fatih devrinde Osmanlı hukuku, Osmanlıların savaş teknikleri ve askerî teknolojisi, dönemin şehircilik ve mimari anlayışı, İstanbul’da ilk yerleşimler, Fatih devrinin sosyal hayatı, gündelik yaşam ve tarih yazımı konuları da yetkinlikle ele alınan diğer başlıklar.

Entelektüel Bir Osmanlı Padişahı: Fatih Sultan Mehmed tarihin seyrini değiştiren bir dünya liderinin eksiksiz ve farklı bir açıdan portresini sunuyor.

Dünü ve bugünü anlamak için…