‘İzlence’ raflardaki yerini alıyor

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), yazı ve edebiyat alanında kıdemli iki araştırmacı William Germano ve Kit Nicholls’un kaleme aldığı “İzlence: Akademik Derse Hazırlık” isimli eserini Türkçede ilk kez okurla buluşturuyor.

 

Kitap, üniversitedeizlence ders vermenin felsefesinin ve öğrencilerin öğrenimlerinde en yüksek faydayı sağlayabilmeleri için bir yol haritası çiziyor.

VBKY tarafından yayımlanan ve Resul Yüksel tarafından Türkçe’ye kazandırılan “İzlence: Akademik Derse Hazırlık”, akademi dünyasından eğitmenlerin deneyimleri üzerinden inşa edebileceği yepyeni bir bakış açısını paylaşıyor. Eserde, derse hazırlanmak kadar ders vermenin ve öğrencilerin dikkatini canlı tutabilmenin zorluklarına, yapılan fikir ve bilgi aktarımının nasıl titiz bir planlama gerektirdiğine dikkat çekiliyor.

Germano ve Nicholls, kitabın ortaya çıkış temellerini şu sözlerle anlatıyor: “Öğretimle ilgili kitaplar genellikle kendi kendilerine ve kendi aralarında konuşur. Onlar, sınıfta yaptığımız şeylerle ilgili olmaktan ziyade öğretim hakkındaki kitaplarla ilgili kitaplardır. Sözde öğrenme-merkezli eğitim modelleri, kendini işine adamış araştırmacı ve teorisyenlerin çalışmalarındaki derin bilgiye dayanırken aynı modeller git gide, birçoğumuzu rahatsız edecek derecede bir bürokratik söyleme doğru sürüklenmeye başlamıştır. Öğretimle ilgili çok yazı yazmanın, derin bir sorumluluk duygusuyla sürdürdüğümüz asırlık uygulamalardan ziyade (“Sınıfta Kaçınılması Gereken 8 Yaygın Hata,” “Öğrenci Sorumluluğunu Arttırmanın 5 Basit Yolu” gibi) internet listeleriyle ortak noktası daha çoktur. Öğretime ilişkin böylesi bölük pörçük bir yaklaşım, tıpkı internet tarayıcınıza bir eklenti yüklemek gibi birisinin öğretim tekniklerini mevcut dersin içerisine indirebileceği anlamına gelir. Öğretim böyle bir şey değildir.”

William Germano ve Kit Nicholls’un birlikte yazdığı “İzlence: Akademik Derse Hazırlık”; “Ne Yaparsın, Ne Yaparlar”, “Sınıfı Bir Topluluğa Dönüştürme”, “Saat ve Takvim”, “Okuma Listesi Nedir? Neye Yarar?”, “Öğrenciler Neyi, Neden Çalışırlar?”, “Öğretmenin Çalışması ve Bunun Nasıl Yapılacağı”, “Öğrenmek Kulağa Nasıl Gelir?”, “Sadece Öğretmenler İçin”, “Öğretim Teorisi Olarak İzlence” başlıkları altında dokuz bölümden oluşuyor. Her bölümün başında kısa özetlerle beraber okura ve öğretmenlere yönetilen sorular yer alıyor.