Yetişkin film endüstrisinin karanlık yüzü gün ışığına çıkıyor

Dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden PornHub’ın iç yüzünü anlatan belgesel sektörün karanlık yüzünü ortaya çıkarıyor.

Pornhub’ın Milyar Dolarlık Hikâyesi

Yetişkin filmi oyuncuların açıklamalarını merkeze alan Netflix yapımı belgesel, yetişkin film endüstrisindeki insan hakları ihlallerine de odaklanıyor.

Merkezlerinden biri Kanada’nın Montreal kentinde yer alan MindGeek, ofisinin tüm sıkıcılığına rağmen yetişkin film endüstrisine yön veren bir konumda. Esas merkezi Lüksemburg’da bulunan şirket, her gün dünya genelinde milyonlarca internet kullanıcısının ziyaret ettiği Pornhub ve daha pek çok yetişkin film sitesinin sahibi.

Alman iş insanı Fabian Thylmann tarafından 2013 yılında satın alınan MindGeek başlarda bir teknoloji şirketi olarak faaliyet göstermekteydi. Hatta ön plana çıktığı konu da veri madenciliği. Instagram paylaşımlarında kariyerist, maceracı ve çocuklarını çok seven bir baba profilini yansıtan Fabian Tylmann’ın sahibi olduğu bu imparatorluk uzun bir süredir sektöre yön veriyor. Pornhub’ın yanı sıra film prodüksiyonları üreten Brazzers ve RedTube platformunun da sahibi olan Thylmann’ın kurduğu yetişkin film imparatorluğu eleştirilerin ve suçlamalarının da odağında.

Dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasında

MindGeek’in sahibi olduğu site, dünya genelinde en çok ziyaret edilen 13. site konumunda. Üstelik pek çok ülkede de birincilik için de yarış halinde. İnternet aleminde yakaladığı bu başarı uzun süredir akademik yayınlara ve kitaplara da konu olan site, son olarak Netfilx yapımı ‘Pornhub’ın Milyar Dolarlık Hikâyesi’ isimli belgesele konu oldu.

New York’taki ünlü Times Square’de reklamı yayınlanan, Google arama çubuğunda P harfi yazıldığında dahi seçeneklerde beliren site tüm bu şöhretine rağmen çok sayıda suçlama ve eleştirilerle de karşı karşıya. Her yıl on binlerce yeni videonun yüklendiği platform, aktivist çevreler tarafından sıklıkla kadın istismarıyla da suçlanıyor.

ABD’deki Cinsel İstismar Ulusal Merkezi, siteyi ve MindGeek’i site içerikleri nedeniyle takipte. Sitede bulunan rıza dışı çekimlerin kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunan Cinsel İstismar Ulusal Merkezi, aynı zamanda pedofili içeriklerle de mücadele halinde. Twitter’da da büyük yankı uyandıran mücadele sitenin kapatılmasına yönelik bir sosyal medya kampanyasına da dönüşmüş durumda.

Bir milyondan fazla imza toplandı

Siteye yönelik mücadelenin ön saflarında yer alan Laila Mickelwait, sosyal medyada kampanyanın büyümesinde de öncü bir role sahip. Trafficking.hub sitesi üzerinden mücadelesini sürdüren Mickelwait, Netflix belgeselinde de açıklamalarıyla ye ralıyor. Sitenin kapatılması için bir milyondan fazla imza toplayan Mickelwait, sitenin yöneticilerinin de yargılanması konusunda ısrarcı. Suçlamalar arasında pedofili, kadın ticareti, özel görüntülerin rıza dışı yayılması ve tecavüz yer alıyor.

Oyunculardan itiraz

Laila Mickelwait’ın suçlamaları ve sitenin kapatılması yönündeki taleplerine sitede içerikleri yer alan profesyonel oyunculardan ise itiraz geliyor. Belgeselde de açıklama yapan Asa Akira, sektörün bu suçlamaların ötesinde bir yapıya sahip olduğunu savunuyor. Sitenin içerik üreticisi bir diğer isim olan Siri Dahl da sitenin geliştirdiği yazılımla ilgili suçlamalara yönlendirebilecek pek çok anahtar kelimenin kullanımının yasaklandığını iddia etti.

Tüm bu suçlamalar ve bu suçlamalara yönelik karşı itirazlar bir yana MindGeek, her yıl yüz milyonlarca dolar kâr açıklıyor. Bununla birlikte şirkete yönelik suçlamalar ve kampanyalar da tüm hızıyla devam ediyor.