Yeni yılın en önemli olaylarından biri kuşkusuz Viyana Filarmoni Orkestrası’nın gala konseri olsa gerek. Gelenekselleştiği üzere Viyana Filarmoni Orkestrası, 150 yıllık evinde yine bir yeni yıl konserinde müzikseverlerle buluştu.1871 yılından bu yana dünyaca ünlü Wiener Musikverein salonunda sahne alan Viyana Filarmoni Orkestrası, günümüzün en önemli orkestralarından biri olarak kabul ediliyor.
Orkestranın sahne aldığı Musikverein da Amsterdam’daki Concertgebeuw ve Boston Senfoni Salonu ile birlikte dünyanın en özel klasik müzik salonlarından. Hal böyle olunca böylesi özel bir günde ve böylesi özel bir salonda Viyana Filarmoni Orkestrası’nı dinlemek de bunu başarabilenler için unutulmaz bir anı. Bilet bulabilmenin çok zor olduğu ve genellikle sonraki yıllar için randevu alınabilen bu özel ritüeli neyse ki televizyondan da izlemek mümkün.
Bu yıl Franz Welser-Möst yönetiminde
Viyana Filarmoni Orkestrası’nın klasikleşen konseri, TRT 2 ekranlarında Vefa Çiftçioğlu’nun anlatıcılığında Şef Antonio Pirolli’nin konuk olduğu konser öncesi yayınıyla başladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda yardımcı şeflik görevini üstelenen Pirolli’nin yorumlarıyla katkı sunduğu yayında konser repertuvarının yanı sıra bu yılki galanın şefi Franz Welser-Möst’e dair bilgiler de paylaşıldı.
Viyana Filarmoni Orkestrası’nı üçüncü kez bir yeni yıl konserinde yöneten 62 yaşındaki Avusturyalı şef Franz Welser-Möst, repertuvarın %70’ini şimdiye kadar gala konserlerinde hiç seslendirilmemiş eserlerden seçmiş. Yine valslerin ağırlıkta olduğu programda Franz Welser-Möst’ün bu seçimi eleştirmenler tarafından dikkat çekici bulundu. Zira bugüne kadarki Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konserleri’nde repertuvarları büyük oranda her yıl duymaya aşina olduğumuz eserlerden seçiliyordu. 2022 yılında Viyana Filarmoni Orkestrası’nı iki kez yöneten Franz Welser-Möst’ün bu tercihin ortaya güzel bir konser çıkardığını söyleyebilirim.
Farklı bir repertuvar
Açılış, Yeni Yıl Konserleri’nde daha önce galalarda hiç seslendirilmemiş bir Eduard Strauss polkası olan Wer tanzt mit? İle gerçekleşti. Ardından yine Strauss soyadına sahip bestecilerden oluşan adeta bir geçit törenine dönüşen konser, yaşadığı dönem Straussların en büyük rakibi olarak nitelendirilen Carl Michael Ziehrer’in In lauchiger Nacht adlı bestesiyle devam etti.
Viyana Filarmoni’nin Yeni Yıl Konseri’nin en özel anlarından biri olan ve konser arası izleyicilerle buluşan masalsı Viyana görüntüleri eşliğinde müzik toplulukların müzik ve dans gösterileri bu yıl da göz kamaştırdı. Pandemi nedeniyle iki yıl boyunca kentin sessizliğini yansıtan program bu yıl oldukça hareketliydi. Viyana turizmi için de önemli bir yere sahip olan Yeni Yıl Konseri, hemen hemen yer yıl şehre dair güzel görüntülerle süsleniyor.
Masalsı Viyana görüntüleriyle bir görsel şölen
Aradan sonra Franz von Suppe’nin Isabella operetini seslendiren Franz Welser-Möst yönetimindeki orkestra konsere Josef Strauss ve Eduard Strauss’un valsleriyle devam etti. Konseri ekranları başından takip eden izleyiciler, 18. yüzyılın görkemli kıyafetleriyle vals yapan dansçılarını Viyana’nın yine birbirinden özel mekanlarındaki performansını izleme fırsatına sahip oldu.
Tarihi Wiener Musikverein salonunda devam eden konserde Viyana Çocuk Korosu’nun seslendirdiği Strauss polkaları büyük alkış alırken bu özel etkinliğe çok hoş bir renk kattı.
1 Comment
Comments are closed.