1954 kışında İstanbul Boğazı nasıl dondu?

Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte geçmişe dönük hatırlarda aklımızda canlanıyor. Herkes yaşadığı en büyük kışı birbirine anlatmaya başlıyor. Ancak çok azı 1954 yılında yaşananlar kadar akılda kalıyor. İstanbul Boğazı’nın nasıl donduğunu anlatmaya çalışacağım şimdi sizlere.

2004 yılında yaşanan kış kendi açımdan gördüğüm en sert kıştı. Daha önce 1987’de sert bir soğuk ve kar yaşanmış, İstanbul adeta hayalet şehre dönmüş. Ancak 1954 kışı bu ikisinden daha ‘beter’ anlar yaşatmış İstanbul halkına.

Aslında İstanbul Boğazı 1954 yılına kadar birkaç kez donmuştu. Bunlardan ilki 401 senesinde yaşanmış ve Boğaz 20 gün boyunca donmuş. Tarihi kaynaklar bizlere bunu aktarıyor. Diğer donma vakası ise 1621 yılında meydana gelmiş. 16 gün boyunca İstanbul kara maruz kalmış, Haliç tamamen donmuş, Boğaz ise ufak bir nehir gibi akmış. Hüseyin Tuği ‘Musibetname’ isimli eserinde bu olayı anlatmış, Beşiktaş’tan Üsküdar’a insanlar yürüyerek geçmişler.

Asıl konumuz ise 23 Şubat 1954’te başlayan kar yağışı tabii ki. Şiddetli bir kar yağışının ardından koca şehir İstanbul’da hayat adeta felç olmuş. Ancak tarihe sadece bu olayla değil, Boğaz’daki buzlarıyla da geçmiş. Bu buzlar ise Boğaz’ın donması sonucu oluşmamış. Tuna Nehri’nden gelen buz kütleleri, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girmiş, sonuç olarak İstanbul Boğaz’ını ‘dondurmuş’. Gazetelere haber olan bu olay sonrası birçok kişi, yasaklanmasına rağmen fotoğraf kareleriyle bu anı ölümsüzleştirmiş.

Söylenenlere göre bahar mevsimine kadar buz kütleleri Boğaz’da görülmeye devam etmiş.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.


Apache Server at hacklink.ml Port 443