“Troya Kültür Yolu Festivali” 16 Eylül’de başlıyor

Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 5 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırılacak olan “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında düzenlenecek “Troya Kültür Yolu Festivali” 16 Eylül’de başlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çanakkale’de düzenlenecek festival, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Çanakkale tüm Çanakkalelilere ve Boğaz’a yolu düşenlere 10 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşatacak.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz,   Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in katılımıyla Anadolu Hamidiye Tabyası’nda festivalin tanıtımı yapıldı.

Toplantıda festivalle ilgili bilgi veren Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolları’nın başarısının ardından Türkiye’nin doğusundan ve batısından iki şehri de kültür yollarına eklenmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Doğu’dan Diyarbakır, batıdan da Çanakkale’yi kültür yolları rotasına dahil ettik. Çanakkale, Türkiye’nin her bölgesinde çok sevilen, herkesin millî duygularını kabartan bir yer. Ayrıca doğası ve iklimiyle de çok keyifli ve çok ciddi bir potansiyele sahip.” dedi.

Troya Kültür Yolu Festivali’nde her yaş grubuna göre sanatın farklı dallarından içerikler oluşturulduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Yavuz, “Şehirde yaşayanlar için hem de şehrin ziyaretçileri için bir aks yaratıp, bu aksın kültürel ve sanatsal mekanlarını ön plana çıkartmayı, bu kültürel sanatsal mekanlardan başlayan aktiviteleri de sokaklara taşıyarak böylece insanların hiç beklemediği yerde de aslında sanatla karşılaşmasını sağlamayı hedefledik. Festivalin şehirle bütünleşmesin, şehrin imajına katkı sağlamasını amaçladık.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Yavuz, basın mensuplarıyla birlikte Anadolu Hamidiye Tabyaları’ndaki sergi alanlarında incelemelerde bulundu.

“Troyalılar Geliyor”

Troya Kültür Yolu Festivali, 16 Eylül Cuma günü Çanakkale Kordon’da gerçekleştirilecek “Troyalılar Geliyor” yürüyüşüyle başlayacak.

Boğaz Komutanlığı Bando Takımı ve Mehter konseriyle renklenecek yürüyüşün ardından Çanakkaleliler ve bölge halkı, Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi “Troya” Gösterisi’ni Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde izleme fırsatı bulacak.

5 Ayrı Açık Hava Sahnesi’nde Onlarca Konser

Festival süresince Anadolu Hamidiye Tabyası, Kilitbahir Kalesi, Kordon Troya Atı, Assos Antik Kenti ve Parion Antik Kenti’nde kurulacak açık hava sahnelerinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Efe Kışlalı ile İzmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Levent Gündüz’den oluşan “3 Tenor” Çanakkalelilerle buluşacak.

Festival programında; Can Atilla tarafından bestelenen 57. Alay Senfonisi, Allegra Ensamble’nin dünya müziğinin seçkin örneklerini klasik müzik enstrümanları ile çok sesli icra edeceği “Assos: Bi Dünya Müzik”, Fahir Atakoğlu, Tuluyhan Uğurlu, Cihat Aşkın ve Yaprak Sayar ile “Türk Valsleri”, Shantel, Divanhana, Yüksek Sadakat, Berkay, Göksel, Aydilge, Retrobüs, Dolapdere Big Gang gibi ünlü isimlerin aralarında bulunduğu çok sayıda konser ve senfoni festival programında yer alacak.

Ayrıca, Çanakkale kent merkezinde bulunan Eski Kilise’de İnançların Dili Konseri, Gelibolu Mevlevihanesi’nde Sema Mukabelesi, Tasavvuf Müziği etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Çanakkale’nin Dört Bir Yanı Tiyatro Sahnesi

Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında birbirinden önemli tiyatro oyunları ve müzikaller de sahnelenecek.

Haldun Taner’in ölümsüz eseri “Keşanlı Ali Destanı”, Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, bir Troya hikayesi olan “Medea”, Trakya esintilerini taşıyan “Arda Boyları”, “Bizim Yunus”, “Eyvah Nadir”, “Sersemler Evi”, “Çanakkale Destanı” oyunları şehrin dört bir yanında sanatseverler ile buluşacak.

Tarihten Modern Sanata Her Alanda Onlarca Sergi

Sanatın her dalına ev sahipliği yapan Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında birçok farklı alanda, başarılı sanatçıların sergileri de görülebilecek.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı ‘’Bir Hikayem Var’’ uluslararası çağdaş sanat projesi kapsamında Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den farklı sanat disiplinlerinden 10 sanatçının eserleri Hamidiye Tabyası Hangar’da sanatseverler ile buluşacak.

Projede yer alan sanatçılar etkinlik süresince kurulan atölyede resim, seramik, heykel, desen çalışmaları yapacak ve sanatçı söyleşileri düzenlenecek.

Anadolu Hamidiye Tabyası’nda Kale Grubu Kurucusu İbrahim Bodur ve seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp’ın 50 yıllık dostluğunu anlatan Toprakla Şekillenen Bir Ömür Sergisi, Bağımsız Sanat Vakfınca genç seramik sanatçıları Şeyma Balcı ve Metin Ertürk’ün Çanak-Kale Sergisi ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca Çanakkale destanının anlatılacağı Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi Sergisi sanatseverler ile buluşacak.

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi, Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Çanakkale Evi tarihe ışık tutacak sergilere ev sahipliği yaparken, Çanakkale Güzel Sanatlar Galerisi’nde KADEM’in “İpek Böceği Kozası İpeksi Ellerde”, Çanakkale Müzesi’nin ilk mekânı olan Eski Kilise’de ise “Kilise’de Bir Müze” sergisi görülebilecek.

Troya Kazıları Sanat Ekibi iki yıla yaklaşan çalışmalarının çıktılarını Mahal Sanat’ta açılacak olan “Kanatlı Sözler / Katmanlar sergisi” sanatseverlerle paylaşacak.

Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi’nde de festival süresince usta ve genç seramik sanatçıların eserlerinin seçkisinden oluşacak karma sergi görülebilecek.

Troya Müzesinde Çanakkale Müzesinin kuruluşunun 111. yıl dönümü anısına “Çanakkale Müzeciliği’nin 111. Yılı Sergisi’ ile birlikte bir dizi gerçekleşecek.

Alparslan Baloğlu’nun 8. Çanakkale Bienali için hayata geçireceği “Troya” başlıklı özgün yerleştirmesi de bienalden iki hafta önce, Kültür Yolu Festivaliyle eş zamanlı olarak Erken Hasat başlığıyla Troya Müzesinde ziyarete açılacak.

Troya’nın keşfinde önemli yeri olan Amerikalı arkeolog Carl William Blegen’in yaşamını konu alan “Ben Blegen! Troya’yı Kazmaktan Geliyorum Sergisi” Troya Antik Kenti’nde festival süresince görülebilecek.

Aynı zamanda Troya Müzesi’nde yapılacak Troya efsanesi ışıklı yansıtma gösterisi de izleyicilere görsel şölen yaşatacak.

Felsefe, Söyleşi, Sanat, Sinema… 

Festival kapsamında farklı alanlarda birçok felsefe söyleşisi düzenlenirken, Deniz Müzesi’nde her gün film gösterimleri gerçekleşecek.

Dünya prömiyerini geçen yıl 74’üncü Cannes Film Festivali’nde yapan “Bağlılık Hasan” filminin gösteriminin ardından izleyiciler yönetmen Semih Kaplanoğlu ile yapılacak söyleşiyi dinleme fırsatı bulacak.

Festival süresince Çanakkaleliler her akşam Deniz Müzesi’nde aralarında “Kesişme: İyi ki Varsın Eren”, “Adanış: Kutsal Kavga”, “İstanbul Muhafızları: Yüzyılın Muhafızları”, “Akif”in de bulunduğu filmleri açık havada izleme fırsatı bulacak.

Gündüzleri ise Deniz Müzesi Yüzbaşı Ahmet Saffet Konferans Salonu’nda Çanakkale Destanı’yla ilgili olan “Büyük Tertip”, “Bir Gelibolu Kahramanı: Yusuf Kenan”, “100 Yıldır Bitmeyen Desten Çanakkale”, “Çanakkale’nin Filizleri”, “O Günün Hikayesi” gibi filmler izlenebilecek.

Çocuklar Sanatla Buluşacak

Troya Kültür Yolu Festivali’nde çocuklar da birbirinden keyifli ve sanat dolu etkinliklerle buluşturulacak.

Anadolu Hamidiye Tabyası’nda “Dededen Toruna Kilden Çamura” etkinliğinde Yaşayan İnsan Hazinesi unvanına sahip seramik ustası İsmail Bütün, çocuklara seramik sanatını anlatacak. “Arkeoloji Havuzu” alanında da çocuklar arkeolojik kazı yapma fırsatı bulacak.

Şusa ile Kiki, Küçük Prenses gibi oyunlar Kamyon Tiyatrosu’yla Çanakkale’nin dört bir yanındaki çocuklara tiyatro keyfi yaşatacak. Festival süresince Hamidiye Tabyası ve Güzel Sanatlar Galerisi’nde çocuklar için birçok farklı atölye düzenlenirken Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’nde ise çocuklar sevdikleri yazarlarla buluşacak.

Bisiklet, Dalış ve Maraton

Troya Kültür Yolu Festivali binlerce kişinin katılımıyla düzenlenecek spor etkinliklerine de ev sahipliği yapacak.

“Rüzgarın Demir Atlıları Troya’ya Sürüyor” sloganıyla 18 Eylül Pazar günü binlerce bisikletli Kordon’daki Troya Atı önünde buluşacak. Ailelerin çocuklarıyla birlikte katılabileceği bisiklet turunda katılımcılar, 35 kilometre pedal çevirerek Troya Antik Kenti ve Troya Müzesine varacak.

Gelibolu’daki Mehmetçik Feneri’nde de 24 Eylül Cumartesi günü Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’na anı dalışı gerçekleştirilecek.

Festivalin son günü olan 25 Eylül’de ise yurt dışından birçok yarışmacının katılımıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenecek Gelibolu Maratonu koşulacak. Kilitbahir Kalesi’nden başlayacak maraton kapsamında halka açık olarak 1915 Anı koşusu gerçekleştirilecek.

Festival programı ve etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere https://troya.kulturyolufestivalleri.com/ adresinden ulaşılabiliyor.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.


Apache Server at hacklink.ml Port 443